EN YENİLER
Eklenme - 6 Kasım 2017
Sigorta, kişilerin çalıma hayatları boyunca yatırılan ve sağlık ve emeklilik alanında faydalanmalarını sağlayan bir sistemdir. Sigorta SGK kurumu altında incelenir. Sigortalı olan kişiler 4A ,4B ve 4C birimlerine tabidir. Buna göre 4A ismiyle SSK, 4B ismiyle BAĞ-KUR, 4C ismiyle de Emekli Sandığı birimleri anılmaktadır. Kişiler sigortalarının ne durumda olduğunu ne kadar prim yatırıldığını ne zaman emekli olabileceklerini ve bunun gibi pek çok bilgiyi e-devlet sistemi üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirler. 4A’lılar SSK sorgulama, 4B’liler BAĞ-KUR sorgulama, 4C’liler ise emekli Sandığı sorgulama yaparak, istedikleri bilgiye ulaşabilirler. Bu sorgulamaları yapabilmek için öncelikle e-devlet sistemine giriş yapmış olmak gerekir.
E-devlet sistemine giriş için bir şifre ve T.C. kimlik numaranızın olması gerekir. Bu sayede tek bir şifre ile ödeme yapma, sorgulama bilgi öğrenme ve başvuruda bulunma gibi pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eskiden bütün bu işlemler SGK üzerinden yapılabilirken artık e-devlet sistemi üzerinde erişim sağlanmaktadır. SSK sorgulama yaparak sigortanızla ilgili pek çok bilgiye ulaşabilir ve doğru olmadığını düşündüğünüz bilgiler için erken müdahale edebilirsiniz. Örneğin; çalıştığınız iş yerinden sigortanız yatmıyorsa ya da eksik yatıyorsa, bu sorgulama işlemi ile erken görebilir ve erkenden müdahale ederek hakkınızı arayabilirsiniz. Aynı şekilde BAĞ-KUR ve emekli sandığı için de sorgulama yaparak pek çok bilgiyi öğrenebilir, hizmet dökümü belgelerinizi alabilirsiniz. Sizlere e-devlet üzerinden yapılan sorgulamalar ve detayları hakkında bilgi verelim;
E-devlet üzerinden SSK sorgulama nasıl yapılır;
E-devlet sistemine giriş yaparak SSK sorgulama yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu adresini tıklamanız gerekir. Bu adresi ıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Yukarıdaki ekranda yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” kısmına tıklayıp e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapmanız gerekir. Şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine giderek kimliğiniz karşılığında şifrenizi alabilir ya da mobil imza, e-imza, kimlik kartı ve internet bankacılığı yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu yöntemleler giriş yaptıktan sonra, PTT şubelerine gitmeye gerek kalmadan, unutmayacağınız bir e-devlet şifresi belirleyebilirsiniz.
Kimliğinizi doğruladıktan sonra ise hizmet dökümü belgenize ulaşabilirsiniz. Bu belge, sigorta bilgilerinizin yer aldığı belgedir ve aşağıdaki gibi olacaktır.
Görüldüğü gibi özet ve detaylı hizmet dökümü belgeniz karşınıza gelecektir. Buradan sigorta başlangıç tarihinizi görebilir, SSK sicil numaranızı öğrenebilir, kaç gün aktif çalışma sürenizin olduğunu görebilir, hangi meslek kodundan sigortanızın yattığını öğrenebilir, hangi iş yerinde ne kadar süre çalıştığınızı takip edebilir, adınıza kaç günlük sigorta yattığını görebilir, eksik yatan sigorta primlerinizi takip edebilirsiniz. Bu bilgiler hem işveren sahtekârlığını önlemek için hem de emeklilik yaşınızı ve emekli maaşınızı hesaplamak için gereklidir.
E-devlet üzerinden BAĞ-KUR sorgulama nasıl yapılır;
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra BAĞ-KUR bilgilerinizi yani BAĞ-KUR için hizmet belgenizi görüntüleyebilirsiniz. Bu belge ile ne kadar süre BAĞ-KUR yatırdığınızı görüntüleyebilir ve emekli olmak için ne kadar zamanınız kaldığını ve kaç gün prim yatırmanız gerektiği gibi bilgileri hesaplayabilirsiniz. Bu belgede de sicil numaranız ve hangi dönemlerde kaçıncı basamaktan sigortanızın yattığı gibi bilgiler yer alacaktır. Sisteme giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi adresini tıklamanız gerekir. Bu adres tıklayıp giriş yapmanızın ardından BAĞ-KUR’lu iseniz hizmet dökümü belgenize ulaşabilirsiniz.
E-devlet üzerinden Emekli Sandığı bilgileri sorgulama nasıl yapılır;
E-devlet üzerinden emekli sandığına ait hizmet dökümü belgenizi de görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz. Almış olduğunuz bu belgenin doğrulamasını da yapabilirsiniz. Emekli Sandığı hizmet dökümünde ise yine sicil numaranız, ne zamandan beri sigortalı olduğunuz aktiflik süreniz, adınıza yatırılan sigorta prim gün sayısı gibi bilgilere ulaşabilir ve bu bilgiler ile emekli maaşı ya da emeklilik yaşı hesaplama gibi hesaplamalar yapabilirsiniz. Emekli Sandığından hizmet dökümü belgesi alabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4c-istege-bagli-odeme-dokumu adresini tıklamanız yeterli olacaktır.
SSK sorgulama yapılan diğer işlemler nelerdir;
E-devlet üzerinden SSK sorgulama yapabildiğiniz pek çok işlem bulunur. Bu işlemlerden sırasıyla bahsedelim;
E-devlet üzerinden yapılan bu işlem ile SSK’lı olan bir kişi kendini bildirebilir ve başvuru yapabilir. Kendinizi SSK’lı olarak bildirmek için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sgk-4a-sigortalilik-bildirimi adresini tıklamanız gerekir. Bu adresi tıkladıktan sonra başvurunuz yoksa, “herhangi bir başvurunuz yoktur” ibaresi ile karşılaşırsınız. Yeni başvuru yaparak kendinizi bildirmeniz mümkündür. Karşınızdaki ekranda yer alan “yeni başvuru” kısmına tıkladıktan sonra kaşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Bu ekranda yer alan bilgileri doldurduktan sonra en alt kısmında yer alan “başvur” kısmına tıklayarak yeni başvurunuzu yapabilirsiniz. Ardından sonuç ekranına yönlendirilirsiniz ve başvurunuzun alındığı bilgisi ile karşılaşırsınız. SSK’lı olarak çalışanların bu başvuru yapmaları ve kendilerini bildirmeleri zorunlu değildir ancak kendinizi SSK’lı olarak bildirmek istiyorsanız, işe başladığınız tarihten itibaren 1 ay içinde başvurunuzu yapmanızı gerekir.
Bu bölümden Almanya ve Bulgaristan’da çalışarak Türkiye’den emekli olan kişiler, emekli maaşı ödemeleri ile ilgili bilgi alabilirler. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/4a-almanya-bulgaristan adresine tıklamanız yeterli olacaktır.
Yukarıdaki ekranda yer alan tahsis no kısmına emekli olduğunuzda size verilen tahsisi numarası bilgisin girmeniz gerekir. “Sorgula” dedikten sonra ise aylık ne kadar maaş aldığınız ne kadar kesinti olduğu gibi bilgileri görebilirsiniz.
Bu sistemden yaralanabilmek için SGK tarafından aylık ya da gelir alıyor olmanız gerekir. Evden aylık alan vatandaşlar da bulunur. Evden aylık alma hizmeti yaşlılar ya da engelliler için verilen bir hizmettir. Aylık almaya gidemeyecek olan kişilere maaşları evlerine getirerek imza karşılığında verilir. Bu hizmet yalnızca PTT araçlığı ile verilmektedir ve son bulunduğunuz adres bilginizin doğru olması önemlidir. 4A üzerinden evinizde gelir ya da aylık alıyorsanız, adres değişikliği yatığınız zaman bu bölümden değiştirmeniz gerekir. Aynı zamanda 4A üzerinden diğer aldığınız gelirle ve maaş bilgilerinizi de bu bölümden güncelleyebilirsiniz. Yani aldığınız maaş ya da ödemenin farklı banklardan yapılmasını istiyorsanız bu bölümden güncelleyebilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/4a-banka-degisikligi adresine tıklamanız yeterli olacaktır.
Bu bölümden 4A üzerinden emekli lan kişiler, aylık maaşlarında yapılan tüm kesintileri görebilirler. Eğer 4A üzerinden emekliyseniz, maaşınızdan yapılan kesintilerle ilgili bilgileri görebilir ve bu bilgileri yazdırabilirsiniz. Maaşınızdan yapılan kesintilerde yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, buradan alacağınız belgeyi SGK müdürlüklerine götürebilir ve itiraz dilekçesi verebilirsiniz. Bu bilgilere ulaşmak ve belge alabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-kesintileri adresine tıklamanız gerekir.
4A güvencesi ile emekli olduysanız, bu bölümü kullanarak emekli aylığınızın bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Hangi bankadan maaş aldığınız, ne kadar aldığınız gibi bilgilere bu bölüden ulaşabilirsiniz. Bu bölümden güncel olan aylık bilginizi görüntüleyebilirsiniz. Bu bilgi her ay yenilenmektedir. İsterseniz https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi adresini kullanarak aylık bilginizi görüntüledikten sonra “yazdır” kısmına tıklayarak çıktısını da alabilirsiniz.
Bu sistemi kullanarak, 4A güvencesine sahip olan emeklilerin almış oldukları aylık bildirim belgelerinin doğrulamasını yapabilirsiniz. Barkodlu olan bu belgelerin orijinal olup olmadığını bu bölümden kontrol edebilirsiniz. Bu bölümü kullanmak için e-devlet sistemine giriş yapmanıza gerek yoktur. https://www.turkiye.gov.tr/belge-dogrulama yalnızca bu adresi tıklamanız, sorgulama yapmanız için yeterli olacaktır.
Karşınıza çıkan yukarıdaki ekrandan istediğiniz tüm barkodlu belgeleri doğrulayabilirsiniz. Kişinin T.C. kimlik numarasınız yamanız ve e-devlet üzerinden alınan belgenin üzerinde yazan barkod numarasını girmeniz, sorgulama yapmanız için yeterli olacaktır.
4A emeklilik kaydı işlemleri;
4A güvencesi ile gelir ya da aylık alıyorsanız, bu bölümü kullanarak emeklilik kayıt işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca bu konuda merak ettiğiniz bilgilere de bu bölümden ulaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken https://www.turkiye.gov.tr/4a-emeklilik-kaydi adresine tıklamaktır.
Bu bölüm ile 4A güvencesi ile emekli olan kişiler, maaşlarına ait durumları görüntüleyebilirler. Siz de 4A güvencesi ile emekli olduysanız, bu bölümü kullanarak emekli aylığınız ile ilgili tüm bilgileri bu kısımdan görebilir ve kesintilerle ilgili bilgi alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-odeme-bilgileri adresine tıklamaktır. Buradan bilgilerinizle ilgili barkodlu belge de alabilirsiniz. Bu bölümden emekli aylığınızın geçmişe dönük bilgilerini de görebilirsiniz.
Yukarıda, hizmet dökümü belgenizi nasıl alabileceğiniz ve SSK sorgulama işlemini nasıl gerçekleştireceğiniz hakkında detaylı bilgi vermiştik. Yapmış olduğunuz hizmet dökümü sorgulamasına ait olan barkodlu belgenizin doğrulamasını ise bu bölünden gerçekleştirebilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/barkod-dogrulama bu adresi tıklayarak barkodlu olan hizmet dökümü belgelerinin hepsini sorgulayabilirsiniz. Bunun için e-devlet sistemine giriş yapmanıza gerek yoktur ve istediğiniz kadar belgenin orijinal olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Belgeye ait olan kişinin T.C. kimlik numarası ile belgenin barkod numarasını girmeniz yeterlidir.
Bu hizmet ile 4A güvencesine sahip olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/4a-tescil-kaydi adresine tıklamanız yeterli olacaktır.
Yeni çıkan kanuna göre evlerinizde düzenli olarak çalıştırdığınız kişiler için sigorta yatırabilirsiniz ve bunun için başvuru işlemlerini buradan gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin bir ay içinde 10 günden az süreli bahçıvan ya da temizlikçi çalıştırıyorsanız, sigortasını bu bölümden yaptırabilirsiniz. Bunu yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ev-hizmetleri-isveren adresine tıklamanız gerekir. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.
Bu ekrandan “yeni kayıt” kısmına tıkladığınızda, evinizde çalışanlar için başvuru yapabilirsiniz. bu ekran ayrıca, daha önce yaptığınız başvuruların da görüntüleyebilirsiniz.
Bu bölümü kullanarak, adınıza yapılmış olan bir başvuru işlemi olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer bir evde 10 günden az süreli olarak çakışıyorsanız, işvereniniz tarafından sizin için yapılmış olan tescil bilgilerini buradan görüntüleyebilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ev-hizmetleri-calisan adresine tıklamanız yeterli olacaktır. Bu bölümden isterseniz, adınıza yatırılan kısa süreli sigortalar için çıktı belgesi de alabilirsiniz. Ayrıca e-devlet sistemi üzerinden, adınıza yatırılan 10 günden az süreli sigortalar için bilgilendirme de alabilirsiniz. Bunun için cep telefonu bilgilerinizi güncellemeniz gerekir. Güncelledikten sonra ise SMS ile cep telefonunuza, adınıza yatan sigorta primleri için bilgilendirme alabilir ve sisteme giriş yapmanıza gerek kalmadan, bu bilgiyi kolayca öğrenebilirsiniz.
Diğer işlemler;
SSK sorgulama işlemleri için çok fazla hizmeti e-devlet üzerinde bulabilirsiniz. Sizlere diğer yapabileceğiniz sorgulama işlemleri hakkında da bilgi verelim;
Kimler Neler Demiş?