EN YENİLER
Eklenme - 27 Mart 2018
Emekli maaşı hesaplama yapabilmek için çok sayıda formülü bilmek gerekir. Bu formüller karışık olsa bile hesaplama motorları tarafından kolayca hesaplama yapılabilir. Ancak hesaplama motorları sizlere güvenli ve net bilgi veremez. Sitemizde bulunan EMHESİS aracı sayesinde, emekli maaşınızı kolayca hesaplayabilir, ne kadar maaş alacağınızı en yakın rakamlar ile öğrenebilirsiniz. Maaş hesaplamalarında kullanılan tüm değişkenler EMHESİS sistemimizde bulunur. Emekli maaşı hesaplama ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz, genel olarak emekli maaşı hesaplama formülü yazımızdan bilgi alabilirsiniz. Bu sayede en güncel bilgiler ile hesaplama yapılır. Sizlere genel hatları ile emekli maaşı hesaplama hakkında detaylı bilgi verelim;
Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır, hangi veriler kullanılır;
Emekli maaşları üç ayrı döneme göre hesaplanmaktadır. 2000 yılı öncesi, 2000- 2008 yılları arası ve 2008 yılı sonrası şişe girenler için farklı hesaplama yapılmaktadır. Bunun nedeni, emekli maaşlarında ve emeklilik kriterlerinde, bu tarihlerde reformlar yapılmış olmasıdır. Emekli maaşları 4A, 4B ve 4C için ayrı yarı hesaplanır. Bunların içinde ne kolay hesaplama yapılan sigorta birimi devlet memurlarıdır.
Emekli maaşlarının hesaplanabilmesi için en az 3600 gün sigorta priminizin yatırılmış olması ya da emekli olmak için tahsis talep formunun verilmiş olması gerekir. Tahsis talep formu, emeklilik dilekçesi olarak adlandırılır. Bu formda açıkça emekli olmak istediğinizi beyan edersiniz ve hangi bankadan maaş almak istediğinize kadar çeşitli bilgileri doldurabilir ve tercihlerinizi yapabilirsiniz.
SSK için emekli maaşı hesaplama yöntemleri;
SSK’dan emekli olabilmek için sigorta prim gün sayınızın doldurulmuş olması, emekli olmak için gerekli yaşın tamamlanmış olması ve fiili hizmet süresinin tamamlanmış olması gerekir. Fiili hizmet süresi sigortalı olma yılı olarak da ifade edilebilir. Kanunda belirtilen bu şartları yerine getirdiğinizde emekli olmaya hak kazanabilirsiniz. Peki, emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabilirsiniz ve bunu nasıl öğrenebilirsiniz?
SSK’dan emekli olmak için erkeklerin ve kadınların yaş sınırları farklılık gösterir. Ayrıca sigortalı olma sürelerinde de farklılıklar bulunur. Ancak emekli maaşları aynı oranlar üzerinden hesaplanır. Buna göre;
Emekli maaşı hesaplama, bu üç dönemde hesaplanmış olan kısmi aylıkların toplanması ile yapılır ve net olarak emekli olacağınızda aldığınız maaş bu şekilde hesaplanır.
BAĞ-KUR için emekli maaşı hesaplama yöntemleri;
Bağ kurlular için de tıpkı SSK’da olduğu gibi 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç yarı dönemde hesaplama yapılmaktadır. Ancak BAĞ-KUR için 2000 öncesinde basamağa göre prim ödeme vardır. 2008 ‘e kadar geçerli olan bu basamak yöntemi daha sonra ortadan kaldırılmış ve asgari ücret üzerinden BAĞ-KUR primleri ödenmeye başlamıştır.
2008 sonrası dönemde emekli maaşı hesaplama için büyüme hızının %30‘u dikkate alınır. Yine güncelleme katsayısı kullanılır fakat alacağınız emekli maaşı diğer dönemlerden çok daha düşük olur.
Bu üç dönemde hesaplanan kısmi emekli maaşları toplanarak da asıl alacağını maaş tutarı elde edilir.
Devlet memuru için emekli maaşı hesaplama yöntemleri;
Sigorta birimleri içinde emekli maaşı en kolay hesaplanan gruptur. Sevlet memurlarının emekli maaşını hesaplayabilmek için ek göstergesini, kademesini, hizmet süresini ve derecesini ilmek yeterli olmaktadır. Bunların dışında eklene bazı kalemler ile de maaş hesaplanabilir. Bu verilere göre yeni işe başlayan bir devlet memuru bile emekli olduğunda ne kadar maaş alabileceği hakkında yakın bir tahminde bulunabilir.
Devlet memurları hangi dönemde işe başlamış olursa olsun;
Devlet memurlarının maaşlarını etkileyen en önemli faktör ek gösterge rakamıdır. Bu rakam memurların unvanlarına bağlı olarak değişmektedir.
Sonuç;
Sonuç olarak SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için hesaplanan emekli maaşları farklılık gösterir. SSK ve BAĞ-KUR için işe girme tarihleri önemli iken bir devlet memuru için önemli değildir. Bu formülleri uğraşıp karışık hesaplar yapmak yerinde sitemizde bulunan hesaplama aracı ile emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabileceğinizi en yakın tahminle ile öğrenebilirsiniz.
Emekli maaşı hesaplama yöntemi için kullanılan tüm hesaplama araçlarının yanılma payı vardır çünkü SSK ve BAĞ-KUR için emekli maaşları kişilere göre farklılık gösterecektir.
EMHESİS sistemi sayesinde emekli maaşınızı en yakın değerde hesaplayarak alacağını miktara göre yaşam standardınızı ayarlayabilirsiniz. Bazen SGK tarafından hesaplanan emekli maaşlarında yanlışlık ya da hatalı hesaplama olabilir. EMHESİS ile hesapladığınız maaş ile aldığınız maaş arasında çok fazla fark varsa, ilgili yerlere itiraz edebilirsiniz.
Kimler Neler Demiş?