EN YENİLER
Eklenme - 21 Ocak 2018
SSK, sigortalı olarak çalışan kişilerin bağlı olduğu sosyal güvenlik birimi olarak tanımlanabilir. Özel sektörde ya da sözleşmeli olarak devlet kurumlarında çakışıyorsanız, SSK’lı olarak sigortanız yatar. SSK’lı olmanın çok sayıda avantajı bulunur. Devlet, bu sigorta sayesinde sizin ve ailenizi hayatın çeşitli risklerine karşı koruma altına aldığı gibi yaşlandığınızda da emekli olmanızı sağlar. Ailenizin ve sizin hayatınızı bu kadar etkileyen SSK’yı mutlaka iş verenlerinizden yatırmalarını isteyin. Hatta düzenli olarak ev temizliğine gidiyorsanız bile, adınıza sigorta yapılabileceğini unutmayın ve iş vereninizden SSK talep edin. Adınıza yatırılan SSK’ları ise e-devlet üzerinden mutlaka takip edin. E-devlet giriş yaparak bu takip işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Sizlere e-devlet üzerinden SSK sorgulama işlemlerinin nasıl yapılacağını açıklamadan önce SSK ve avantajları hakkında bilgi verelim.
SSK avantajları nelerdir, ne gibi faydalar sağlar;
Çalışma hayatınız boyunca bazı riskler ile karşılaşabilirsiniz. Bu riskler; kaza geçirmeniz, meslek hastalığına tutulmanız, sizin ve ailenizin hastalanması, hamilelik durumu, işsiz kalmanız, erken yaşlanmanız, sakat yani malul kalmanız, ölmeniz gibi risklerdir. Sigortalı olmanız, bütün bu riskle halinde ailenizin ve sizin koruma altında olmanızı sağlar. Bu sayede maddi sıkıntı yaşamadan sıkıntılı günlerinizi atlatabilir, tedavi giderleri için devlet desteği alabilirsiniz. Ölüm halinde ise eşiniz ve çocuklarınız hayatını idame ettiremeyecek durumda kalabilir. Sigortalı olmanız durumunda ise ailenize devlet tarafından gerekli yardımlar yapılır ve onların mağdur olması engellenir. SSK’lı olmayı, devleti size uzatmış olduğu en büyük yardım eli olarak düşünebilirsiniz. Siz olmasanız bile ailenize uzatılan bu yardım eli sayesinde, kendinizle birlikte alinizi de güvenceye alabilirsiniz. Sizlere SSK avantajları hakkında detaylı bilgi sunalım;
Yukarıda saydığımız tüm faydalara ve bu faydalardan nasıl yararlanabileceğiniz gibi bilgelere e-devlet giriş yaparak ulaşabilirsiniz. Ayrıca SGK’nın kendi internet sitesi üzerinden detayları ve başvurular ile ilgili işlemleri öğrenebilirsiniz.
E-devlet giriş yaparak SSK sorgulama nasıl yapılır;
E-devlet giriş yapılarak SSK sorgulama işlemleri kolaylıkla yapılabilir. Çünkü e-devlet sistemi, kamu kurum ve kuruluşlarına vatandaşların ve işletmelerin kolaylıkla ulaşabilmesi için uygulanmış bir sistemdir. Bu sistem üzerinden aradığınız uygulamaya kolaylıkla ulaşabilmek ve tüm işlemlerini kolayca yapabilmek için bir şifre edinmeniz gerekir. Bu şifreyi PTT aracılığı işe alabileceğiniz gibi farklı uygulamaları kullanarak da sisteme giriş yapabilirsiniz. Sizlere bu yöntemler hakkında kısaca bilgi verelim;
PTT ile e-devlet girişi nasıl yapılır;
PTT aracılığı ile giriş yapabilmek için öncelikle size en yakın PTT şubesine giderek, kimlik belgenizi gösterdikten sonra bir zarf ile şifrenizi almanız gerekir. Bu zarfı almak için 2 TL ödersiniz ve şifrenizi aldıktan sonra e-devlet giriş yapabilirsiniz. Bu şifre yalnızca kimlik karşılığında verilir. Sizin adınıza bir başka birine şifre kesinlikle verilmez. Kanuni olarak vasi tayin edilmişse, bu vasiler de sizin adınıza şifreyi alabilir. Şifrenizi aldıktan sonra https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine giriş yaparak, sisteme kolayca giriş yapabilirsiniz.
Bu ekranda ilgili yerlere T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi yazarak hemen sisteme giriş yapabilirsiniz. Şifrenizi unutmayacağınız bir şifre ile değiştirmeniz gerekir. Bunun için de profil bölümünden “şifre ve güvenlik ayarları” bölümüne girmeniz gerekir. Karşınıza aşağıdaki ekran çıkacaktır.
Bu ekrandaki ilgili yerlerden birini seçerek şifrenizi değiştirebilirsiniz. Ancak bunun için güncel e-posta ve cep telefonu bilgilerinizi girmeniz gerekir.
Mobil imza ile-devlet giriş nasıl yapılır;
Mobil imza, GSM şirketlerinden alabileceğiniz imzadır. Adınıza ait hattınız için tanımlatacağınız bu imzanız ile https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Mobil-Imza adresini kullanarak e-devlet giriş yapabilirsiniz.
Yukarıdaki ekranda yer alan ilgili yerlere T.C. kimlik numaranızı, cep telefonu numaranızı ve operatör şirketinizi yazdıktan sonra “devam et” kısmına tıklayın ve hemen girişinizi gerçekleştirin. Bu işlem için e-devlet şifresi almanız gerekmez.
E-imza ile e-devler giriş nasıl yapılır;
Elektronik imza, için öncelikle bu imzayı verebilen yetkili kuruluşlar ile iletişime geçmeniz ve bu imzayı kullanabileceğiniz uygulamayı bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. Uygulamayı indirdikten sonra https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Elektronik-Imza adresine giriş yaparak istenilen bilgileri girin. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekran yer alan bilgileri girip “devam et” kısmına tıkladıktan sonra giriş yapabilirsiniz.
E-imza ilgili bilgileri ve nasıl alacağınızı yukardaki ekrandan ilgili bölüme tıklayarak öğrenebilir, e-devlet giriş için gerekli olan uygulamayı yine yukarıdaki ekranda bulunan bölümden indirebilirsiniz.
T.C. kimlik kartı ile e-devlet giriş nasıl yapılır;
T.C. kimlik kartı, yeni kimlikler için uygulanan bir sistemdir. Bu kartlar aynı zamanda pasaport yerine geçer ve kimlik bilgilerinizin tamamı bu çipli kartlarda yüklüdür. Bu kartlar sayesinde pek çok işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu kimlik kartlarını kullanarak da e-devlet giriş yapma imkânınız bulunur. Bunun için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/T-C-Kimlik-Karti adresine giriş yapmalısınız. Bu adrese giriş yaptıktan sonra karşınız aşağıdaki ekran gelecektir.
Bu ekrandan öncelikle, giriş yapabilmek için bilgisayarınıza bir uygulama indirmeniz gerekir. Bu uygulamayı açtığınızda karşınıza bir kod gelecektir. Bu kodu ilgili alana girdikten sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. İlgili programı indirmek için yukarda bulunan bölüme tıklamanız gerekir.
İnternet bankacılığı ile e-devlet girişi nasıl yapılır;
İnternet bankacılığı, bankaların internet sitelerine giriş yapabilmenizi ve bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirebilmenizi sağlar. Bu uygulama sayesinde internet üzerinden bankada yapabileceğiniz pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulama için elinizde olan müşteri numarası ve bankacılık şifrenizi kullanarak da e-devlet giriş yapabilirsiniz. Bunun için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Banka-Giris adresine giriş yapmanız gerekir. Giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Bu ekranda yer alan bankalardan çalışmış olduğunuz bankayı tıklayın. Ardından kullanıcı kodunuzu ve internet şifrenizi gireceğiniz ayrı bir sayfaya yönlendirilirsiniz. Bu bilgileri doldurduktan sonra cep telefonunuza bir kod gelecektir. Bu kodu girdikten sonra e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.
Yukarıdaki tüm yöntemler ile giriş yaptıktan sonra unutmayacağınız bir şifre belirleyerek, her zaman kolayca giriş yapabilirsiniz.
SSK sorgulama işlemi;
E-devlet giriş yaparak SSK sorgulayabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu adresini tıklamanız yeterli olacaktır. Bu adrese tıkladıktan sonra adınıza yatan sigorta bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. İsterseniz son 6 aya ait olan sigorta hizmet dökümü bilgilerinizi isterseniz de detaylı olan yani sigorta başlangıcınızdan bugüne kadar yatan tüm sigorta bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. Bu bilgilerle ilgili barkodlu belge de alabilirsiniz. Barkodlu belge, tüm kamu kurumlarında geçerli olan bir belgedir.
Hizmet dökümü belgenizde adınıza yatırılan sigorta prim bilgileriniz, ne kadar süre sigortalı olduğunuz, hangi kurumdan sigortanızın yattığı, sigortanızın kaç gün yattığı, hangi meslek kodundan sigortanızın yattığı gibi pek çok biliyi görebilirsiniz. Burada önemli olan ne kadar prim üzerinden sigortanızın yattığı ve kaç gün için yatırıldığıdır. İş verinizin sigortadan kaçakçılık yapmaması için bunları her ay düzenli olarak kontrol etmenizde fayda vardır. Herhangi bir sıkıntı olması durumunda ise hemen SGK müdürlüklerine başvuru yapabilir ve ilgili işlemleri gerçekleştirerek hakkınızı arayabilirsiniz.
SSK sorgulama için e-devleti kullanarak tüm 4A hizmetlerini görüntüleyebilirsiniz. E-devlet üzerinden SSK için gerçekleştirebileceğiniz diğer işlemlerden şu şekilde bahsedebiliriz;
Kısa vadeli sigorta ne anlama gelir, bu sigorta kolları nelerdir;
Çalışma hayatınıza başlar başlamaz hatta çalışmaya başladığınız ilk gün başınıza gelebilecek risklere karşı hayatınızı güvenceye alan sigorta kollarına verilen isimdir. Bu sigortanın kısa vadeli olmasının nedeni, sigortanız başlayana kadar olan süreçte yani ilk başladığınız zaman sağlık yardımı yapılmasıdır. Kısa vadeli sigorta kolları analık, hastalık, meslek hastalığı ve iş kazaları gibi durumları kapsar ve bu durumlarda genel sağlık sigortasından farklı olarak istirahat ve ödenek verilmesi sağlanır.
Analık sigortası nedir, hangi haklardan faydalanabilirsiniz;
Genel sağlık sigortası kapsamında geçerli olan analık sigortası, son günlerin en çok merak edilen konularından biridir. Bu konuda pek çok anne bilgi sahibi değildir. Sizlere SSK’lı olarak analık hakları nelerdir ve bu haklardan nasıl faydalanabilirsiniz gibi konularda detaylı bilgi verelim;
Analık sigortası, gebe kalındığı andan itibaren doğumdan sonraki 8 haftalık süreye kadar olan süreçte annenin sahip olduğu hakları kapsayan sigorta durumunu ifade eder. Çoğul gebeliklerde ise yani ikiz ve üstü gebeliklerde ise doğumdan sonraki izin süresi 10 haftaya kadar uzar ve bu sigortanın süresi de çoğul gebelik izin süresi boyunca devam eder. Analık sigortası üzerinden anne olan kişiye geçici iş göremezlik ödeneği ve emzirme ödeneği verilmektedir.
Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için annenin çalışır durumda olması gerekir. Çalışan anneler yani adına SSK yatırılan anneler hem geçici iş göremezlik ödeneği hem de emzirme ödeneği alabilirler. Ancak sigortası olmayan ve eşinden dolayı sağlıktan yararlanan anneler yalnızca emzirme ödeneği alabilirler.
Analık sigortası kapsamında geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için gerekli olan şartlar nelerdir;
Emzirme ödeneği koşulları nelerdir;
Emzirme ödeneği SSK’lı olarak çalışan ya da eşinden dolayı sigortadan yararlanan anneler için verilen ödenektir. Bu ödenek, bir defaya mahsus olarak verilmektedir. 2017 yılı için verilen emzirme ödeneği 132 TL olarak belirlenmiştir.
Cenaze Ödeneği Nedir;
Cenaze ödeneği, sigortalı olan kişilerin ölmeleri halinde mirasçılarına ödenen para olarak ifade edilebilir. Ölen sigortalının ailesine bir defaya mahsus olarak verilen bu yardım Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanmalıdır. Bu ödenekten yararlanabilmek için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekir;
İş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda ya da yaşlılık, malullük ya da sürekli olarak iş göremezlik yardımı almakta olan kişiye en az 360 gün sigorta primi yatması halinde ödenmektedir. Sigortalı olan kişinin 360 gün priminin yatmış olması, bu ödeneğin verilmesi için yeterlidir. Öldüğü tarihte sigortalı olması şartı aranmaz.
Cenaze ödeneği ölen kişinin yakınlarından başlanarak ödenmektedir. Ölen kişinin önce eşine, eşi yoksa çocuklarına, çocukları da yoksa kanuni mirasçılarına ödenir. Eğer cenaze gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kaldırılmışsa ve cenaze masrafları belgelenebiliyorsa, geçerli olan tarifeyi aşmamak şartıyla, bu kişilere ödenebilir.
Cenaze ödeneği nasıl alınır;
Ölen kişinin cenaze masraflarının alınabilmesi için ölüm belgesi ile birlikte yakınlarının SGK il müdürlüklerine başvuru yapması gerekir. Bu başvurunun 5 yıl içinde yapılması gerekir. 5 yıl içinde yapılmayan başvurular için ödenek zaman aşımına uğrar yani ödenmez.
Ölüm geliri ile ölüm aylığı arasındaki fark nedir;
Sigortalı olarak çalışan kişilerin en çok merak ettikleri konulardan biri de ölüm aylığı ve ölüm geliridir. Ölüm geliri ve ölüm aylığı farklı kavramlardır. Bu kavramları açıklayalım;
Ölüm geliri; kişilerin sürekli iş göremezlik geliri almaktayken ya da iş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda ölmesi halinde verilen gelir olarak ifade edilebilir. Bu ödeme yapılırken kişilerin pirim gün sayısına, kaç yıl sigortalı olduğuna ve yaşın bakılmaz. Ölüm geliri, şe başladıktan bir gün sonra ölen kişiler için bile verilebilir.
Ölüm aylığı ise; sigortalı olarak çalışan kişilerin belirli bir gün ve prim sayısını doldurduktan sonra ölmesi halinde yakınlarına bağlanan aylık olarak tanımlanır. Bu yakınlar, hak sahipleridir yani ölen kişilerin bakmakla yükümlü olduğu annesi, babası, eşi ve çocuklarıdır.
İşsizlik başvurusu nasıl yapılır, hangi koşullarda yapılabilir;
SSK’lı olarak çalışan kişilerin işsizlik nedeniyle mağduriyet yaşaması için devlet onlara işsizlik ödeneği vermektedir. Bu ödenekten faydalanabilmek için öncelikle kendi kusurunuz dışında işten ayrılmış olmanız gerekir. Bununla birlikte son 3 yıl içinde toplam 600 gün ve son bir yıl içinde 120 gün sigorta piriminin yatmış olması gerekir.
İşten ayrıldıktan sonra is e 30 gün içinde bağlı olduğunuz İŞKUR’a giderek çalışabilir durumda olduğunuzu bildirmeniz halinde, bu deneği lamaya hak kazanabilirsiniz. İŞKUR’da gerekli olan işlemleri asınız yapılır ve bu ödeneğin verilmesi sağlanır.
İşsizlik ödeneği başvurusu yaparken yanınızda mutlaka kimlik fotokopinizin olması gerekir. Ayrıca e-devlet giriş yaparak da bu başvuruyu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu adresine giriş yapmanız yeterli olacaktır. Karışınıza çıkan ekrandan “kimliğimi şimdi doğrula” kısmına giriş yapabilir, buradan T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Bu ekrandaki bilgileri okuyarak, “anladım ve kabul ediyorum” kısmını işaretleyip devam et diyebilirsiniz. Ardından karşınıza gelen ekran aşağıdaki gibi olacaktır.
Yukarıdaki SSK sicil no, hangi il ve ilçeye bağlı olduğunuz ve işten ayrılış tarihiniz gibi bilgileri doldurduktan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurunuzun sonuçlarını yine e-devlet giriş yaparak görebilir, adınıza yapılmış ödeme olup olmadığını kontrole debili ve ödemeleriniz için gerekli olan hesap numaralarını değiştirebilir ya da kontrol edebilirsiniz.
Kimler Neler Demiş?